Entendre i gestionar els conflictes familiars durant el confinament

Cuidem-nos

Entendre i gestionar els conflictes familiars durant el confinament

Entendre i gestionar els conflictes familiars durant el confinament

L’actual situació de confinament provocada per  la pandèmia causada pel COVID, és una experiència individual i col·lectiva sense precedents. Ens obliga a redefinir i crear nous marcs de funcionament en les diferents àrees de la nostra vida (personal, laboral, familiar, social i lúdica). Us expliquem com entendre i gestionar els conflictes familiars durant el confinament

La percepció de vulnerabilitat que sentim davant d’un possible contagi propi o dels éssers estimats, i l’imaginari d’un mal desenllaç, ens neguiteja. I en alguns casos pot arribar a causar quadres d’ansietat. Al temor per la pèrdua de salut dels familiars o la pròpia, se li suma en molts casos la percepció de pèrdua de seguretat física derivada de les dificultats econòmiques sobrevingudes.

A dia d’avui, i ja en l’etapa de la desescalada i del progressiu desconfinament, continuem experimentant la sensació de manca de llibertat, Això genera molta incertesa davant del futur a curt i mig termini.

En aquest escenari d’alta emocionalitat on transitem per diferents estats d’ànim com la ràbia, la tristesa o la por, i en el qual hem de conviure més hores que mai amb el nucli familiar, és molt fàcil que experimentem més dificultats de convivència. O fins i tot un retrocés en conflictes que ja s’havien resolt. Això passa  especialment  en famílies amb nens i adolescents i es fa necessari, més que mai, cuidar la comunicació amb els joves. En aquest sentit, el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya (COPC) va elaborar una “Guia per la Gestió de les Relacions i la Convivència durant el confinament”, publicada a la web  del COPC (copc.cat) que recull algunes recomanacions que comentaré.

Consells i recomanacions

En la meva opinió, la primera recomanació que s’ha de fer  partint de la premissa que cal estar bé amb un mateix per estar bé amb els altres, és la de Cuidar de tú mateix/-a. Pregunta’t què necessites i què pots fer per estar millor en la situació actual. Dedica un temps a planificar el dia i a destinar-hi activitats que realment t’agradin. Busca moments de soledat, en desconnexió de les xarxes i de la resta de la família. Dedica estones a  mantenir el contacte i compartir inquietuds amb altres persones fora de la família. El teu benestar repercutirà positivament en el del teu nucli familiar.

Quan sorgeixin conflictes de convivència mira de flexibilitzar la teva postura  i rebaixar la crítica. Recorda que tots estem vivint un període difícil i necessitem comprensió i compassió. Si identifiques que es desencadenarà una discussió o que t’estàs alterant, espera a parlar la qüestió en un altre moment. Simplement respon que necessites pensar i postposa la conversa per més endavant.

Amb els fills

Si tens fills i les discussions són entre ells, aprofita ara que tens més temps per no donar una solució Salomònica, sinó per ajudar-los a trobar opcions perquè les dues parts quedin satisfetes. Redefiniu els pactes o programacions diàries que haguéssiu elaborat tants cops com calgui. Ja fa moltes setmanes que estem confinats i les necessitats individuals van canviant. Prioritza el seu benestar emocional sobre la seva productivitat diària. Evita ser molt intervencionista en les rutines del teu fill o filla. Dona-li espai perquè ella/ell mateix reguli la seva activitat. Si el què et preocupa és l’exposició a les pantalles, la guia del COPC recomana no establir un horari estricte, sinó vincular el seu ús al compliment d’unes rutines diàries, i parla de distingir entre quatre espais diaris d’activitat:

  1. Feina (deures, tasques domèstiques, higiene, etc.)
  2. Activitats conjuntes amb la resta de la família sense tecnologia (jocs de taula, mirar una peli, etc.)
  3. Dormir
  4. Temps disponible on el nen o adolescent pot triar quina activitat fa (només amb la salvedat que els jocs i continguts siguin adequats per la seva edat i que es facin pauses d’1 hora). Recordeu a més que el mitjà de contacte amb els seus amics és moltes vegades a través de la consola.

I sobretot, dóna carícies tant físiques com verbals. Sigues generós en agrair la companyia i comprensió de l’altre, i felicita els resultats de les tasques de l’altre sempre que tinguis l’oportunitat. Cal tenir en compte que en confinament hi ha menys oportunitats d’obtenir reconeixement de les fonts que normalment disposem (xarxes laborals, esportives, acadèmiques, amics, veïnatge, etc.) i ser vistos i reconeguts esdevé una necessitat psicològica bàsica també durant aquest temps.

 

Un article de Raquel Turull.

Psicòloga General Sanitària Psicoterapeuta.

Col. núm. 10221. raquelturull@copc.cat

 

Altres articles

Si t’ha agradat l’article Entendre i gestionar els conflictes familiars durant el confinament potser també t’interessaran aquests altres articles: Tornaran els petons o 24 hores junts.

Entendre i gestionar els conflictes familiars durant el confinament

Revistes PX

Entendre i gestionar els conflictes familiars durant el confinament

Patrocinats

Entendre i gestionar els conflictes familiars durant el confinament

Patrocinats

Entendre i gestionar els conflictes familiars durant el confinament

Patrocinats